Emotion | Emotion | sterk verhaal | Are designers overrated? Ga naar main content
Leestijd 5 min

Are designers overrated?

Robots nemen de wereld over. Zelfs de meest creatieve, vindingrijke, kunstzinnige mensen moeten eraan geloven. Lees: de designers van de wereld. Zelfs hun werk kan tegenwoordig namelijk worden overgenomen door computers. En wel met de artificial intelligence-tool Dall-E. Maar betekent dat dan ook dat we onze geliefde design-collega’s de deur wel kunnen wijzen? Onze huisnerd Sam legt uit.

Microsoft Teams image 5 49224f9342674658f98bcf655861de48

Artificial watte?

Niet ieder mens kan zich hoogbegaafd noemen en niet ieder systeem kan zeggen dat het beschikt over artificial intelligence. Artificial intelligence-systemen zijn de hoogvliegers van de klas, de systemen die standaard een 9 halen, maar toch verbaasd door de klas roepen dat ze ‘echt niet hadden geleerd!’. You get it, ze zijn gewoon echt slim. Waarom? Omdat met AI sprake is van zelflerend vermogen. Dat betekent dat systemen met AI zich kunnen ontwikkelen op basis van ervaring, informatie en vergaarde kennis. Hoe langer er dus met deze systemen wordt gewerkt, hoe slimmer ze worden. Zo. Weet je dat ook weer.

"Een kat als ridder op de rug van een gepantserde hamster op weg naar de zon."

En wat heeft dat met design te maken?

Een oude witte Volkswagenbus, rijdend op een racebaan op de maan in neon. Een kat als ridder op de rug van een gepantserde hamster op weg naar de zon. Een pony met regenbooghaar en een eenhoorn, samen genietend van een Martini. Je kunt het zo gek niet bedenken of het programma Dall-E (een combinatie tussen kunstenaar Dali en Disneyfiguur Wall-E) kan jouw idee omzetten in een bijzonder design. Dit programma heeft miljoenen plaatjes en afbeeldingen gescand en weet daarom precies hoe bepaalde voorwerpen of wezens eruitzien en hoe ‘ie die zelf kan creëren of verbeteren. Dall-E heeft bovendien een PhD in kunstgeschiedenis. Wil je je design in een weelderige stijl als die van Van Gogh, absurdistisch als Dali, hyperrealistisch of in de vorm van digital art? De mogelijkheden. Zijn. Eindeloos.

Heb jij behoefte aan een plaatje van een tijger die half in de hemel en half in de hel wandelt? Jij roept, Dall-E draait! En dat allemaal volledig rechtenvrij.

Bye, bye designers. Bye bye?

Kind kan de was doen dus! Zijn designers dan echt overrated? Kan iedere gek met een computer doen wat zij doen? Nee, nog niet. Gelukkig maar. Dall-E kan nog zoveel toffe, gekke, vette, mooie afbeeldingen maken, er is één ding wat het niet kan: think human. Emoties, concepten of huisstijlen? Error 404 voor Dall-E, gesneden koek voor onze designers.

Voor nu is Dall-E vooral heel erg leuk én inspirerend speelgoed.