Emotion | Een warm nest Ga naar main content
Leestijd 5 min

Een warm nest

Opeens was heel het kantoor bezaaid met roze en paarse veren. Alsof ze zomaar uit de lucht waren komen dwarrelen. Als een crimescene na een onfortuinlijke ontmoeting tussen een flamingo en de ventilator. Waar kwamen al die veren toch vandaan? Het antwoord kwam van onze eigen Maico. En wel in de vorm van zijn langverwachte Project X.

Maicovogel 1x1

Ik hoor het je al denken, maar nee, hij had niet opeens half Nederland bij z’n ouders uitgenodigd voor een gezellig verjaardagsfuifje. Bij Emotion betekent Project X een vrijkaart om te creëren wat je maar wilt. Enige must: maak iets wat voor jou tekenend is voor het jaar. Aan Maico de eer in 2022.

Vreemde gekleurde vogels

Met de video ‘Warm Nest’ introduceert designer en nu ook regisseur, scenarioschrijver en cameraman Maico onze gloednieuwe mascotte Gijs Kogel. Een paradijsvogel, omdat er ook heel wat kleurrijke types bij Emotion rondlopen, aldus Maico. Gijs Kogel gaat gebukt onder de torenhoge energieprijzen. Hij zit met z’n vleugels in ’t haar, weet niet meer hoe hij de eindjes bij elkaar moet breien. Met een lach en een traan volgen we hem op zijn vlucht naar een oplossing. Zou het hem lukken een warm nestje te vinden?

‘Het eerste wat ik dacht toen ik de kans kreeg om Project X te maken was: help! Waar the f*ck moet ik beginnen? Ik wist in ieder geval dat ik met video of animatie wilde werken. Daar heb ik wat ervaring mee en vind ik erg leuk om te doen. Ik had heel veel ideeën over mogelijke onderwerpen, maar ik besloot het jaar nog maar even af te wachten. Wat zou er allemaal nog staan te gebeuren?’

Toffe techniek gecombineerd met wat extra handjes

Tsja, een Europese oorlog, een recordje inflatie en een inhumane vluchtelingencrisis bijvoorbeeld. ‘Ik zat eerst heel erg te denken aan de negatieve en treurige dingen die 2022 kleuren, het leek even een echte tranentrekker te worden. Ook vet als dat lukt, maar omdat de focus bij de Project X-uitingen van voorgaande jaren vooral op corona lag wilde ik het, ondanks het actuele onderwerp, wat vrolijker en luchtiger houden.’ En dat is vooral gelukt door de Oscarwaardig vertolkte glansrol van paradijsvogel Gijs Kogel.

‘Ik kwam op het idee doordat ik op YouTube een video zag met een handpop in de hoofdrol. Ik vond het zo’n toffe techniek.’ Maar het bracht wel wat uitdagingen met zich mee: ‘Mijn dank aan collega Daan en mijn moeder die heel wat uurtjes liggend en kruipend op de grond hebben doorgebracht om Gijs te besturen. Je kunt je wel voorstellen dat we heel erg hebben gelachen.’

En toen was het moment daar

Die lol schemert heerlijk door in het eindresultaat. Tijdens de grote première werd er uitbundig gelachen, tot grote blijdschap van de maker: ‘Uiteindelijk maak je het vooral voor jezelf, maar tuurlijk hoop je dat iedereen het leuk vindt. Dat geeft ook wel druk. Iedereen is supercreatief hier en vindt ook altijd overal wat van. Zelf ben ik ook heel perfectionistisch. Dat helpt niet mee met zo’n opdracht, het is niet snel goed genoeg.’

Maar op de vraag of Maico toch wel tevreden is met dit eindresultaat, volgt gelukkig een volmondig ‘Ja!’. En dat is volgens alle collega’s van Emotion, helemaal terecht.

Maico, lekker gewerkt pik!