Emotion | Werkstress gaat over zoveel meer dan alleen hoeveelheid werk Ga naar main content
Leestijd 5 min

Werkstress gaat over zoveel meer dan alleen hoeveelheid werk

Ik voel me erg verantwoordelijk voor het welzijn van mijn collega’s. We zijn niet voor niks een Great Place to Work. En we hebben niet voor niks ‘Think Human’ aan de muur hangen. Zoveel mogelijk zorgen voor de mentale gezondheid hoort daar bij uitstek bij. Daarom hebben we daar dit jaar een van onze belangrijkste pijlers van gemaakt binnen onze organisatie. Want niet alleen bij ons vallen er te vaak mensen uit, maar in heel de maatschappij. Dit is een probleem waarin ook wij als organisatie onze verantwoordelijkheid willen én moeten nemen.

Director Finance & HRM Sylvia doet uitspraak.
Rare lui, die bureaumensen. Ze vinden echt, altijd, overal wat van. Bij de gemiddelde meeting komen er meer visies ter tafel dan kopjes koffie. Daarom geven we iemand zo nu en dan de kans om effe lekker ongestoord uit te razen over iets wat hem of haar aan ’t hart gaat. En vaak snijdt het nog hout ook. Dit is: Het Pleidooi.

Sylvia

Director Finance & HRM | Teamlead Backoffice & Teams

Als wat je doet energie geeft, dan kun je zoveel meer

Men denkt altijd dat werkstress gaat over de hoeveelheid werk, maar in werkelijkheid - en daar geloof ik echt heel sterk in - gaat werkstress over zóveel meer dan dat. Wij draaien soms nog te veel aan de knop: hoe kunnen we de hoeveelheid werk verlagen? Maar ik denk dat het tijd is dat we de focus meer gaan verleggen naar andere knoppen.

Er zijn - in mijn beleving – namelijk nog veel meer factoren die van invloed zijn op de ervaren werkstress. Kijk maar naar de tabel hieronder. Op de privésituatie hebben we weinig invloed, maar bij een aantal van de andere factoren kunnen we elkaar op de werkvloer wel degelijk helpen.

Werkstress

Denk bijvoorbeeld eens aan wát het is dat je doet, in plaats van hoeveel je doet. Als je werk doet wat je energie geeft, dan wordt alles automatisch makkelijker. Voor iedereen ligt die energie ergens anders. En die energievoorraad is bij de een groter dan bij de ander, maar daar kunnen we wel rekening mee houden, alleen al door goed en eerlijk met elkaar in gesprek te blijven. En die intentie is er 100%.

Daarnaast is het ook heel erg belangrijk dat een leidinggevende zijn team écht kent. Wat speelt er bij iemand, wat zijn belemmerende gedachten of wat zijn zaken waar iemand superblij van wordt? En hoe kun je diegene zoveel mogelijk laten doen van wat hij leuk vindt? Maar hoe kun je iemand ook uitdagen op de zaken die spannend zijn? Want alleen doen waar je energie van krijgt is een utopie. 80/20 is een gezonde balans, dat houd je ook uitgedaagd.

Persoonsgericht ontwikkelen

Ook besteden we veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, want we werken graag met gedreven collega’s die zelf de regie pakken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat ‘gedrevenheid’ veel verschillende vormen kan aannemen. Daarom proberen we samen met onze collega’s doelen te stellen die in dienst staan van datgene waar iemand echt blij en beter van wordt én die goed zijn voor Emotion. Op die manier gaat ontwikkeling niet ten koste van energie, maar geeft het juist energie! Ontwikkeling zit ‘m dus ook echt niet altijd in het volgen van een opleiding. Van dat idee wil ik heel graag af. Ik ben een groot voorstander van om per persoon te kijken naar welke doelen passend zijn.

“Laat een paar van die ballen die je hooghoudt maar lekker keihard op de grond kletteren.”

Think human

Onder andere op deze manier proberen we aandacht te schenken aan mentale gezondheid en vooral ook een stuk bewustwording te creëren. We denken met z’n allen dat we aan een bepaalde standaard moeten voldoen. Niet alleen op werk, maar ook privé. We moeten een goede partner zijn, vrolijke ouder, waardevolle werknemer, we moeten nog afspreken met vrienden en er ook nog altijd mooi uitzien. Om maar een aantal dingen te noemen. Maar die standaard is ook maar door iemand bedacht, dat is geen waarheid. Het is belangrijk om je daar niet te veel van aan te trekken en keuzes te maken die bij jou en de levensfase waarin je zit passen. Het is namelijk echt onmogelijk om alle ballen altijd maar hoog te houden. Vaak is het heel normaal, sterker nog, juist heel goed om een aantal van die ballen keihard op de grond te laten kletteren.

Dit is mijn visie en daar zult u het mee moeten doen.


Het moge duidelijk zijn: Sylvia weet van wanten. Neem dus vooral contact met haar op via: sylvia@emotion.nl ze kletst graag met je door over ontwikkeling op de bedrijfsvloer.